به روز شده در: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۵
کد خبر: ۵۳۷۸۷۱
تاریخ انتشار: ۱۶:۱۳ - ۱۳ شهريور ۱۴۰۱
اصلی‌ترین موضوع حل‌نشده در مذاکرات چیست؟

مذاکره مستقیم ایران و آمریکا؛ پیشنهاد بهشتی‌پور برای احیای سریع‌تر برجام | روسیه نمی‌تواند روند مذاکرات را تغییر دهد

در همین راستا، حسن بهشتی‌پور، کارشناس مسائل بین‌المللی، با اشاره به پاسخ دوم ایران به آمریکا گفت: پاسخی که ایران داده، مشخص نیست؛ اما ظاهراً آمریکایی‌ها شروط ایران را رد نکرده‌اند ولی راضی‌کننده نیز نبوده است.
روزنو :

مذاکره مستقیم ایران و آمریکا؛ پیشنهاد بهشتی‌پور برای احیای سریع‌تر برجام | روسیه نمی‌تواند روند مذاکرات را تغییر دهد

روز نو :بهشتی‌پور با اشاره به احتمال منفی‌شدن فضای مذاکرات از سوی روسیه، خاطرنشان کرد: روسیه، چین، آلمان و فرانسه قادر نیستند روند مذاکرات را تغییر دهند. اگر ایران و آمریکا به توافق برسند کشورهایی مثل روسیه و چین و... تسهیل‌گر هستند و مشکل اساسی به خواسته‌های آمریکا بر‌می‌گردد و اینکه او کوتاه نمی‌آید تا مسئله آژانس را از طریق سیاسی حل کنند. روسیه نقش تعیین‌کننده‌ای در این زمینه ندارد.

قرن نو ـ گروه سیاسی: بامداد جمعه، وزارت خارجه ایران اعلام کرد دیدگاه‌های خود را نسبت به پاسخ ایالات متحده و به پیشنهاد اروپایی احیای برجام به بروکسل ارسال کرده است. به گفته ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران: «پس از دریافت پاسخ آمریکا، تیم کارشناسی جمهوری اسلامی ایران آن را به‌دقت بررسی کرده و پاسخ‌های ایران، پس از ارزیابی در سطوح مختلف، تدوین و به هماهنگ‌کننده تحویل داده شد.»

در شرایطی که پیش‌بینی می‌شد با اعلام مواضع تهران در روزهای آتی شاهد گشایشی در روند احیای برجام باشیم، اما ساعاتی پس از آن مقامی آمریکایی به آسوشیتدپرس ادعا کرد در حال مطالعه نظرات ایران هستیم و از طریق اتحادیه اروپا پاسخ خواهیم داد؛ اما متأسفانه پاسخ ایران سازنده نیست و دورنمای بازگشت به توافق هسته‌ای 2015 را به عقب انداخته است.

ایران و آمریکا نیاز به توافق دارند

در همین راستا، حسن بهشتی‌پور، کارشناس مسائل بین‌المللی، با اشاره به پاسخ دوم ایران به آمریکا گفت: پاسخی که ایران داده، مشخص نیست؛ اما ظاهراً آمریکایی‌ها شروط ایران را رد نکرده‌اند ولی راضی‌کننده نیز نبوده است.

تحلیلگر سیاسی گفت: این دیپلماسی پینگ‌پونگی معلوم نیست تا کجا ادامه پیدا کند؛ اما فکر می‌کنم ایران و آمریکا به توافق نیاز دارند و اصل این است که به توافق برسند؛ منتهی چانه‌زنی سیاسی می‌کند که بیشترین امتیاز را کسب کنند. ایران تا جایی که می‌توانست از خودش انعطاف به خرج داده و حال نوبت آمریکایی‌هاست که انعطاف نشان بدهند تا به توافق برسند.

اگر ایران و آمریکا مستقیم مذاکره کنند...

این‌طور که بو می‌آید آنان می‌خواهند پاسخ ایران را بررسی کنند و جواب را به اتحادیه اروپا بدهند سپس اتحادیه اروپا آن را به ایران منتقل کند. همین مسئله روند مذاکرات را طولانی‌تر می‌کند در حالی که می‌توانستند مذاکرات را مستقیم انجام بدهند و مسائل را حل کنند.

منظور مقام اروپایی دیدگاه بورل است

وی با اشاره به اظهارات مقامات اروپایی و آمریکایی درباره منطقی‌نبودن پاسخ دوم ایران، بیان کرد: چون ایران و آمریکا دقیق نمی‌گویند چه گفته و چه شنیده‌اند، ما باید بر اساس حدس و گمان جلو برویم و متأسفانه این اطلاع‌رسانی ناقص، قضاوت‌های تحلیلی را تحت‌ِتأثیر قرار می‌دهد؛ اما، موضوع بر سر سؤالات آژانس از ایران است که تهران آن سؤالات را سیاسی و غیرحقوقی می‌داند و معتقد است که باید از طریق سیاسی آن را حل کند. منظور طرف اروپایی که پاسخ ایران را غیرمنطقی دانسته احتمالاً دیدگاه بورل است که گفته دو طرف می‌توانند توافق کنند و حل این مسئله را به چهار ماهی که توافق در چهار مرحله اجرا می‌شود، واگذار کنند.
اصلی‌ترین موضوع حل‌نشده در مذاکرات چیست؟

وی افزود: اما، ظاهراً اصرار ایران بر این است که باید توافقی کتبی انجام شود و آنان باید تعهد بدهند که این مسئله را در چهارچوب سیاسی حل خواهند کرد‌. طرف غربی این پیشنهاد را قبول ندارد و می‌گوید شورای حکام باید تصمیم بگیرد. اصلی‌ترین موضوع حل‌نشده در مذاکرات همین است و برای باقی موارد، راه‌حل‌هایی پیدا شده است. البته، بر اساس شواهد و قرائن این موضوع را عرض کردم و بهتر بود تا طرف ایرانی کلیاتی از پاسخ خود را اطلاع‌رسانی می‌کرد.

روسیه و چین نمی‌توانند روند مذاکرات را تغییر دهند

بهشتی‌پور با اشاره به احتمال منفی‌شدن فضای مذاکرات از سوی روسیه، خاطرنشان کرد: روسیه، چین، آلمان و فرانسه قادر نیستند روند مذاکرات را تغییر دهندو اگر ایران و آمریکا به توافق برسند کشورهایی مثل روسیه و چین و... تسهیل‌گر هستند و مشکل اساسی به خواسته‌های آمریکا بر‌می‌گردد و اینکه او کوتاه نمی‌آید تا مسئله آژانس را از طریق سیاسی حل کنند. روسیه نقش تعیین‌کننده‌ای در این زمینه ندارد.


120میلیارد دلار پول ایران آزاد می‌شود اگر...

وی با اشاره به برآورده‌های اقتصادی توافق هسته‌ای برای ایران گفت: ما حدود ۹۷میلیون بشکه نفت روی آب داریم و به فروش رفتن این بشکه‌های نفت به اقتصاد کشور کمک می‌کند. از سوی دیگر، ۱۲۰میلیارد دلار ذخایر ارزی ما در کشورهای دیگر بلوکه شده‌اند که اگر به‌تدریج آزاد شود، برگشت پول به کشور فرصت‌های جدیدی برای اشتغال، تقویت پول ملی و... به‌وجود می‌آورد و در برابر تحریم‌های احتمالی آینده مقاومت بیشتری خواهیم داشت. افزایش تولید را خواهد داشت و در مجموع خیلی نقش دارد. اگر این پول‌ها را در جای درست استفاده کنیم، می‌تواند به اقتصاد کشور کمک کند.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز